Hekan halvemmat vuokrat ?

31.12.2015

Hekan halvemmat vuokrat

Taas kerran on arvoisat tutkijat Essi Eerola ja Tuukka Saarimaa tehneet selvästi tilatun tutkimuksen koskien Helsingin harjoittamaa asuntopolitiikkaa kohtaan. Tutkimuksen mukaan ns.hyvätuloiset vuokralaiset saisivat selvää kompensaatiota asuessaan kaupungin omistamissa vuokra-asunnoissa, tutkimuksen selvä virhe löytyy jo avain sanoista vuokrasäästö ja kaupungin tuki, ainoat tuet jotka tulevat kyseeseen ovat hieman pienempi tontinvuokra ja näennäinen tuotto-odotus.
Vuokralaiset maksavat kuitenkin vuokrassaan aivan samaa hintaa niin sähköstä kuin vedestäkin ja pitää huomioida myös se että vuokralaiset maksavat varautumisen tuleviin korjauksiin vaikka ehkä muuttavat pois ennen kuin korjaukset tulevat ajankohtaisiksi.
Samoin tutkimuksessa kerrotaan kuinka kaupunki menettää vuokratuloja kun verrataan eriomistusmuotojen vuokria keskenään, pitääkö lähtökohtaisesti vertailu niin että on oikein vaatia maksimaalista tuottoa ihmisiltä jotka tarvitsevat katon päänsä päälle jotta voisivat elää ja kasvattaa lapsensa edes kohtuullisesti, tutkimuksen lähtökohta ainakin tuntuu olevan enemmänkin sijoittajien näkemykset sekä suururakoitsijoiden etujen ajaminen ihmisten kustannuksella.
Kaupungin vuokralaiset maksavat ns.omakustannusvuokraa, eli kaikki mitä asuntojen ylläpitämiseen menee niin se siirretään vuokriin. Asumistuen saajien osuus kaupungin vuokralaisissa on huomattavasti vähemmän kuin esim. omistusasunnoissa asuvien osuus joten sitäkään kautta ei valtion menoja voi panna vuokralaisten viaksi. Asuntojen saantia koskee monia määräyksiä joilla taataan että asunnot menevät niitä kaikkein eniten tarvitseville.
Ei voi välttyä ajatukselta että tämäkin tutkimus on tehty tilaustyönä tukemaan nykyisen hallituksen asuntopoliittista linjaa.

 

Markku Saarinen